Monday, September 16, 2013

MTÜ AUDRU UISUMEISTRITE unistuste staadion


Audru Spordihoone juhataja Jaan Moorits ja endine Audru sovhoosi zootehnik  (1971-92) Endel Laidoner moodustasid Audrus 7. veebruaril 2011 MTÜ Audru  Uisumeistrid (edaspidi MTÜ AU).
15. veebruaril 2011 esitas MTÜ AU Audru vallavolikogule avalduse maa-ala eraldamiseks MTÜ AU valdusse uisustaadioni rajamiseks.
Suure aja ja energia kuluga jõudis Audru vallavolikogu positiivse otsuseni MTÜ AU jaoks ja                    eraldas meile vajaliku maa-ala 08. septembril 2011. a.
Notariaalne leping maa eraldamiseks MTÜ AU nimele sõlmitakse 22. septembril  2011. a.
Oma nooruses, õppimise ajal Antsla Põllumajanduse tehnikumis oli Jaan Moorits (J. M.) eesti põllumajanduse õppeasutuste üks paremaid kiiruisutajaid, võites ühel aastal 3000 m kiiruisutamise. Viimastel aastatel on J. M. osa võtnud kõigist kolmest Peipsi järvel toimunud kiiruisutamise maratonist. J. M. on aastaid tegelenud rulluisutamisega ja on korduvalt osa võtnud rahvusvahelistest võistlustest Berliinis, Soomes, Rootsis ja Norras. Oma põhitöö kõrvalt on J. M. olnud spordihoones ja väljakutel noortele treeneriks, võistluste korraldajaks ja auhindadega varustajaks.
Endel Laidoner (E. L.)oli oma keskkooli päevil (1952-56) Viljandi esinumber kiiruisutamises. 15-aastaselt tuli E. L. Pärnu oblasti meistriks kiiruisutamiseks absoluutselt parimate tulemustega.
1954. aastal võitis E. L. ainukordse Eesti kuue linna – Pärnu, Haapsalu, Rakvere, K-Järve, Narva ja Viljandi matskohtumise kiiruisutamises täiskasvanutele Nelijärvel ning aitas sellega ka Viljandi üldvõidule.
1953. a. lõpetas E. L. Viljandi Laste Spordikooli kiiruisutamise osakonna treeneri kutsega ja talle usaldati kaheks aastaks spordikooli ja VSÜ „Kalev“ kiiruisutajate õpetamine.
E. L. on  I kategooria kohtunik kiiruisutamises.
E. L. on kuulunud 1954. a. tennises Viljandi ja arvati 1955. a. jalgrattaspordis eesti koolinoorte koondisse.
J. M. ja E. L. jõudsid 2010. a. suvel maanteel rulluisutades arvamusele, et maantee-asfalt lihtsalt ei rahulda rulluisutajaid, naudingust rääkimata. Sellega kaasnevad ainult ohud – risustatud ja jämedakoeline asfalt ning kõikvõimalikud ohud seoses liiklusega. Samad hädad kaasnevad kergliiklusteedega, mis on üldkasutatavad ja rulluisutaja jaoks liiga kitsad – isegi spetsiaalrada rulluisutaja jaoks peaks olema vähemalt neli meetrit lai.
Et saada rulluisutamisest täit rahuldust ja täielikku ülevaaadet toimuvast, tuleme tagasi vana klassikalise ringraja – staadioni juurde. Ringrada rajama asudes lähtume rahvusvahelistest standarditest ja nõuetest, et hiljem ei tekiks takistusi või raskusi ükskõik millisel tasemel ürituste läbiviimisel.
Rahvusvahelisi standardeid ringraja pikkuse osas on kaks – 400 m ja 333 1/3m. Ringrada on kindlasti 2-rajaline, ühe raja laiusega 4m ja vahetussirgega, st.  – võistlustel vahetab uisutaja iga ringi järel rada.
MTÜ AU valisid lühema – 333 1/3m pikkuse ringraja ja seda mitmel põhjusel – mahtus ära etteantud pinnale, on kergem korras hoida, kohtunikutöö on lihtsam ja on kindlasti odavam kogumaksumuselt ning ekspluatatsiooni kulud on tunduvalt väiksemad. Ringraja miinuseks maanteesõidu ees on massiliste aga ohtlike ühisstartide ärajäämine ja üksluisem sõit. Kahtlemata on aga ringrada publikule ülevaatlikum, võistlejaile tunduvalt ohutum ja algajaile õppimiseks igati meeldivam.
Miks ei võiks Audrus – Pärnust 10 km –rahvusvaheliselt tunnustatud mõõtmetega väga kvaliteetse kummi-asfaltkattega ringrada rulluisutamiseks ja soodsa talve korral ka kiiruisutamiseks. See võimaldaks korraldada igasuguse mastaabiga võistlusi ja registreerida ametlikult tunnustatud rekordeid. Sellist ringrada tänaseni Eestis pole ja rulluisutamine toimub ainult maanteel. Lisaks toome rulluisutamise halva kvaliteediga ja liiklusele ohtlikult maanteelt kvaliteetse kattega ning liiklusele ja ka uisutajatele ohutule ringrajale.
MTÜ AU omab täieliku toetuse ja soovituskirjad Eesti Uisuliidult, Eesti Rulluisuliidult ja Pärnumaa Spordiliidult oma uisustaadioni projekti elluviimiseks (ainult mitte raha)..
1966. aastani oli Eestis seitse normaalmõõtmega ringrada kiiruisutajatele. Ja nagu kiuste tõmbas tollane Eesti Spordikomitee esimehe asetäitja Kristjan Arusoo kiiruisutamise Eestis arendatavatest spordialadest maha ja seda veel pärast Ants Antsoni olümpiavõitu 1964.a.
See on lihtsalt uskumatu, et keegi eesti spordijuhtidest võis hävitada nii ilusa, tehnilise ja atraktiivse spordiala. Nii on kaks inimpõlve kiiruisutajaid tundnud endid vaeslastena.
MTÜ AU kuuluval maa-alal on tehtud tänaseks geouuringud. Audru Uisustaadioni ehituse detailprojekti maksumus on vähempakkujal 4650 EUR-i, millest 10% katab Audru Vallavolikogu otsusel Audru Vallavalitsus. Koos lisakuludega võib detailprojekti maksumus tõusta kuni seitsme tuhande EUR-ini.
Audru Uisustaadioni projekti aktiivsusperioodiks loeme 8 nädalat, mida vajadusel soovime pikendada nädala võrra.
MTÜ AU püüab omalt poolt tänada heldeid sponsoreid Audru Uisustaadioni rajamisel, pannes välja –
kuni 15 eksemplari eesti kiiruisutamise 100-aastapäevaks 2010. a. Tiit Lääne poolt välja antud „Kiiruisutamine Eestis“, millele on teinud kaastööd ka Endel Laidoner
kolm tasuta pääset Audru Uisustaadioni kasutamiseks ühe aasta jooksul uisustaadioni ekspluatatsiooni andmisest alates
üks tasuta eluaegne pääse Audru Uisustaadioni kasutamiseks koos rulluisutamise varustusega (edasipärandamise õigusega).

MTÜ  AU juhatuse liige             Jaan  Moorits
                                                                         
MTÜ  AU juhatuse liige             Endel  Laidoner